Ventilatoare industriale pentru zone periculoase

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Ventilatoare industriale pentru zone periculoase - ANTIEX / ATEXl ogo

Daca mediul este unul coroziv si potential periculos, trebuie luate in considerare o serie de variabile, la selectarea echipamentelor si a componentelor. Ventilatoarele din cadrul sistemelor de ventilatie nu fac exceptie, ele trebuind sa fie certificate ATEX/ ANTIEX. ATEX este un acronim pentru ATmospheres EXplosible. In cadrul acestui articol vom intra in detalii cu privire la ventilatoare industriale pentru zone periculoase ATEX / ANTIEX.

Directiva ATEX acopera aplicatiile ventilatoarelor periculoase sau potential explozive in medii care pot fi gazoase, cum ar fi petrochimice, sau prafuite, cum ar fi fabricile de faina si ferastrau. Nivelul de pericol al unei stari explozive este clasificat in Zone in Europa si in Clase in SUA.

Trebuie remarcat faptul ca ATEX este aplicabil nu numai ventilatoarelor din medii periculoase. Utilizatorii si OEM-urile trebuie sa fie, de asemenea, constienti de implicatiile ATEX in ceea ce priveste propriile instalatii.

APLICATII:

 • Aplicatii industriale, extractie sau injectare de aer.
 • Racirea masinilor si a pieselor.
 • Aer curat si transport pneumatic.
 • Transport de materiale solide si fibre textile.
 • Temperatura maxima de lucru: aer transportat: 130ºC, ambiant 60ºC.

Proconsil Grup furnizeaza o gama larga de ventilatoare centrifuge si axiale pentru a indeplini directivele ATEX.

De unde vine ATEX …

Directiva ATEX a fost dezvoltata in UE si din iulie 2003 a devenit lege in cadrul comunitatii europene pentru a-si indeplini cerintele. Directiva acopera orice echipament, electric sau mecanic care urmeaza sa fie utilizat in una dintre zonele ATEX, apoi detaliaza modul in care produsul trebuie proiectat, construit si testat pentru a respecta standardul ATEX.

Prezenta unei scantei sau caldura excesiva pentru a declansa o explozie poate fi creata mecanic la fel de usor ca electric sau electrostatic, iar ventilatoarele industriale au fost identificate ca o sursa majora de aprindere potentiala intr-o mare varietate de industrii.

Directiva ATEX este doar o cerinta legala in Europa, cu toate acestea, multi din afara UE o folosesc ca un set bun de orientari atunci cand instaleaza echipamente intr-o zona periculoasa.

Zonele de gaz si praf ATEX

Daca este specificata o atmosfera exploziva de substante inflamabile, pot exista urmatoarele zone:

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Ventilatoare industriale pentru zone periculoase - ANTIEX / ATEX logo

Zonele ATEX pentru gaze / vapori:

Zona 0 (gaze / vapori): o zona in care un amestec exploziv este prezent sau prezent continuu pentru perioade lungi de timp.

Zona 1 (gaze / vapori): o zona in care este posibil sa apara un amestec exploziv in functionare normala.

Zona 2 (gaze / vapori): o zona in care un amestec exploziv este putin probabil sa apara in functionare normala si, daca apare, va exista doar pentru o perioada scurta de timp.

Zonele ATEX pentru praf:

Zona 20 (prafuri): o zona in care un amestec exploziv este prezent sau prezent continuu pentru perioade lungi de timp.

Zona 21 (prafuri): o zona in care este posibil sa apara un amestec exploziv in functionare normala.

Zona 22 (prafuri): o zona in care un amestec exploziv este putin probabil sa apara in functionare normala si, daca apare, va exista doar pentru o perioada scurta de timp.

Pentru a respecta directivele ATEX, ventilatoarele trebuie sa fie echipate cu:

 • Constructie rezistenta la scantei;
 • Motor ATEX;
 • Rotor supradimensionat mecanic;
 • Etansare arbore;
 • Pre-montat pentru conectarea diferitelor dispozitive de monitorizare;
 • Standard de echilibrare mai ridicat;
 • PT-100 pe rulmenti (daca este cazul);
 • Inregistrarea vibratiilor pe rulmenti (daca este cazul);
 • Eticheta si certificat ATEX

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Ventilatoare industriale ANTIEX

Excluderi

Printre echipamentele excluse din directiva, se numara:

 • dispozitive medicale destinate utilizarii intr-un mediu medical
 • echipamente si sisteme de protectie in care pericolul de explozie rezulta exclusiv din prezenta substantelor explozive sau a substantelor chimice instabile
 • echipamente destinate utilizarii in medii domestice si necomerciale in care se pot crea rareori atmosfere potential explozive, numai ca urmare a unei scurgeri accidentale de combustibil.
 • mijloace de transport, de exemplu vehicule si remorcile acestora, destinate exclusiv transportului de calatori pe calea aerului, rutier sau feroviar. Vehiculele destinate utilizarii intr-un mediu potential exploziv nu sunt excluse.

Directiva ATEX se aplica si motoarelor electrice, motoreductoarelor, pompelor , efectiv orice echipament care functioneaza intr-o zona cu pericol de accident si foc.

Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.

Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013  ori adresa de e-mail  office@motoreductoare.ro