Tipuri de ventilatoare centrifugale
Suflantele centrifugale sau ventilatoarele centrifugale sunt printre cele mai eficiente si mai versatile piese de echipament de miscare a aerului. Carcasa scroll intr-un ventilator centrifug accelereaza aerul si schimba directia fluxului de aer de doua ori, la 90 de grade, inainte de a parasi carcasa. Suflantele centrifugale sunt silentioase si fiabile si sunt concepute sa functioneze intr-o varietate de medii si aplicatii. Iata cateva definitii de baza si instructiuni de luat in considerare pentru selectarea suflantei centrifugale potrivite pentru nevoile sistemului dumneavoastra.
Tipuri de lame de ventilator centrifugale
Ventilatoarele centrifugale sunt disponibile in patru tipuri de ventilatoare de baza, fiecare cu scopul sau specific:
Radiale – Acestea sunt ventilatoare de inalta presiune cu flux de aer mediu. Ventilatoarele cu lame radiale sunt cele mai bune pentru aplicatii industriale in care exista praf sau in medii in care exista gaz sau umiditate in aer.
Forward Curve – Acestea sunt ventilatoare cu presiune medie, cu flux de aer ridicat, care pot fi utilizate atat in aplicatii de aer curat, de ventilatie, cat si de evacuare.
Backward Curve – Acestea sunt ventilatoare de inalta presiune, debit mare si eficienta ridicata. Puterea se reduce pe masura ce debitul creste in zona cea mai eficienta a sistemului.
Airfoil – Acestea sunt ventilatoarele cu cea mai mare eficienta, cele mai bune in aplicatii cu aer curat.
Cerinte de viteza
Pentru a alege suflanta adecvata, va trebui sa stiti cata presiune este necesara pentru a atinge fluxul de aer dorit pentru a deplasa aerul prin conducte si orice filtre, amortizoare sau alte obstacole din sistemul de ventilatie. Daca aveti un sistem de conducte lung si complicat, veti avea, desigur, mult mai multa putere. Luati in considerare si impactul filtrelor asupra fluxului de aer, deoarece acest lucru va afecta si presiunea si puterea necesare.
Direct Drive – este mai tipic la suflante mai mici si ofera in general costuri mai mici, mai putine componente de asamblat, eficienta mai mare (fara pierderi de actionare), intretinere redusa (fara rulmenti sau curele separate) si fiabilitate mai mare.
Transmisie cu curea – ofera o flexibilitate mai mare in potrivirea cerintelor de flux de aer atunci cand este echipat cu un fulie cu motor cu pas variabil si este tipic suflantelor mai mari. Atunci cand sunt echipate cu o transmisie cu frecventa variabila (suflante trifazate), suflantele cu actionare directa pot oferi flexibilitatea ventilatoarelor cu transmisie cu curea.
Mediul
Mediul in care functioneaza sistemul trebuie, de asemenea, sa fie luat in considerare pentru a alege combinatia potrivita de suflare-motor:
– In aer liber Luati in considerare un motor electric complet inchis cu racire cu ventilator (TEFC) pe unitatile de actionare directa sau o unitate de transmisie cu curea cu un capac meteo inclus.
– Mediu murdar sau prafuit Un motor TEFC este cel mai bun pentru o durata de viata mai lunga si o eficienta optima.
– Mediu coroziv In medii umede, umede, se recomanda o suflanta din otel inoxidabil, de preferinta cu un motor inoxidabil de spalat.
– Mediu periculos Luati in considerare o suflanta care nu scanteieste, cum ar fi o suflanta radiala sau de inalta presiune, cu un motor rezistent la explozie.
Calitatea aerului
Aer curat – Luati in considerare o curba inainte, o inclinare inapoi sau o suflanta pentru a creste eficienta.
Usor praf – Aer Considerati o suflanta radiala sau de inalta presiune. Pentru prafuri foarte usoare, non-abrazive, este acceptabila o suflanta inclinata inapoi.
Praf, filare si aschii mai grele, mai abrazive – Pentru acest mediu, probabil ca veti dori o suflanta de prelucrare a materialului industrial.
Coroziv – In medii umede, umede, corozive, ar trebui sa optati pentru o suflanta din otel inoxidabil, de preferinta cu un motor inoxidabil de spalat.
Combustibil – Daca exista praf sau particule combustibile in aer, optati pentru o suflanta care nu scanteieste, cum ar fi o suflanta radiala sau de inalta presiune cu un motor anti-explozie.
Temperaturile aerului – Utilizati unitati de transmisie cu curea cu roti din otel la temperaturi mai ridicate. Daca temperaturile urca peste 250 ° F, luati in considerare o suflanta industriala cu un dispozitiv de caldura.
Desemnarea pentru rotatie si directia de descarcare
Directia de rotatie este determinata din partea de actionare a ventilatorului. La ventilatoarele cu intrare simpla, partea de actionare este partea opusa admisiei ventilatorului. La ventilatoarele cu intrare dubla cu actionari pe ambele parti, partea de actionare ar trebui sa fie pe aceeasi parte ca unitatea de actionare cu putere mai mare.
Note:
- Directia de rotatie si referinta unghiulara sunt determinate din partea unitatii, asa cum este definita mai jos:
La ventilatoarele cu intrare simpla: partea de actionare este partea opusa admisiei ventilatorului.
La ventilatoarele cu intrare dubla:
Cu un singur driver: acea parte a unitatii este considerata partea unitatii.
Cu mai multe drivere: acea parte cu puterea totala mai mare este considerata partea de unitate. Daca puterea totala pe fiecare parte este egala, atunci partea care are rulmentul fix (fara expansiune) este considerata partea de antrenare.
- Directia de descarcare se determina in conformitate cu diagramele. Unghiul de descarcare se refera la axa verticala superioara a ventilatorului si este desemnat in grade masurate in directia de rotatie a ventilatorului. Unghiul de descarcare poate fi orice unghi intermediar dupa cum este necesar.
- Un ventilator inversat pentru suspensia de tavan sau rotit pentru montarea pe perete lateral va avea directia de rotatie si unghiul de descarcare determinate atunci cand ventilatorul este situat ca si cum ar fi montat pe podea.
- Acest standard este in armonie cu ISO 13349. In ISO 13349, ventilatoarele CCW sunt denumite LG, adica Stanga sau Gauche, in timp ce ventilatoarele CW sunt denumite RD, adica rotatia cu mana dreapta sau dreapta.
Utilizari comune pentru ventilatoarele centrifuge
In industria HVAC sunt predominante ventilatoarele centrifuge. Este posibil sa le gasiti incorporate in sistemele de ventilatie a cladirilor. Intre timp, acestea sunt adesea folosite pentru procesele industriale de transport al gazelor sau materialelor. Sistemele de control al poluarii aerului utilizeaza, de asemenea, ventilatoare centrifuge. Functioneaza bine pentru controlul prafului.
Suflantele centrifuge pot fi gasite la sistemele de transport cu aer, la sistemele de racire si uscare si utilizate pentru aeratoarele cu pat fluidizat. Spalarea filtrelor, cresterea gazului si aerarea canalelor de canalizare sunt cateva alte utilizari pentru acestea.
Alte locuri in care este posibil sa gasiti ventilatoare centrifuge utilizate sunt unitatile si cuptoarele de aer conditionat, uscatoarele de par si motoarele VW sau Porsche. Curba de presiune la volum este cheia: ventilatoarele centrifuge functioneaza mai bine decat tipurile axiale atunci cand lucreaza impotriva unei caderi de presiune ridicate.
Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.
Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013 ori adresa de e-mail office@motoreductoare.ro