Inverter solar
Toate sistemele de energie solara functioneaza pe aceleasi principii de baza. Panourile solare transforma mai intai energia solara sau lumina soarelui in curent continuu folosind ceea ce este cunoscut sub numele de efect fotovoltaic (PV). Puterea de curent continuu poate fi apoi stocata intr-o baterie sau transformata de un inverter solar in curent alternativ, care poate fi utilizat pentru a rula aparate electrocasnice sau echipamentele industriale.
In afara de aceasta,invertoarele solare au alte trei functii importante: urmarirea tensiunii, comunicarea retelei si oprirea de urgenta. In functie de tipul de sistem, energia solara in exces poate fi fie alimentata in sistemul energetic national, fie stocata intr-o varietate de sisteme diferite de stocare a bateriei.
Inverter solar mai este cunoscut si ca convertizor de frecventa solar.
Functionalitatile si problemele unui inverter solar
Un inverter solar este cea mai sofisticata parte a oricarui sistem solar si, din pacate, este si partea cu cel mai mare risc de a avea probleme. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca invertoarele sunt situate de obicei in conditii meteorologice dure, inclusiv ploaie, umiditate si caldura extrema, toate in timp ce genereaza mii de wati de energie pentru pana la 10 ore pe zi. Acesta este motivul pentru care este important sa utilizati un invertor de calitate si sa il montati intr-un loc protejat, daca este posibil.
Datorita variatiilor extreme de umiditate si temperatura, este posibil ca multe invertoare montate in aer liber sa intampine o defectiune la un moment dat pe parcursul vietii lor. Cu toate acestea, durata de viata a unui invertor solar poate fi crescuta semnificativ prin amplasarea acestuia in interiorul unui garaj, sub un loc de parcare si in afara razelor solare directe.
Panourile solare pot, de asemenea, sa dezvolte probleme in timp, ceea ce poate duce la performante slabe, dar spre deosebire de un invertor defect, acest lucru nu va duce in general la oprirea completa a sistemului.
Tipuri de invertor solar
Invertoare solare de tip sir
Invertoare solare „sir” utilizeaza un sir de panouri solare legate intre ele in serie. Invertoarele de tip sir sunt cel mai frecvent tip de invertoare utilizate in Europa, Australia si Asia si cresc in popularitate in SUA, unde micro-invertoarele sunt foarte populare.
Invertoare hibride
Noua generatie de invertoare hibride combina invertorul solar si bateria impreuna intr-o singura unitate simpla. Aceste invertoare devin din ce in ce mai competitive fata de invertoarele solare pe masura ce tehnologia invertorului hibrid avanseaza si bateriile devin mai ieftine si mai atragatoare.
Invertoare off-grid
Sistemele de alimentare in afara retelei sau de sine statatoare necesita invertoare puternice de baterii cu incarcatoare incorporate care pot fi configurate fie ca sisteme AC sau DC cuplate. Invertorul / incarcatoarele off-grid moderne, flexibile, cunoscute si sub numele de invertoare multi-mod, pot fi utilizate pentru a crea sisteme hibride avansate conectate la retea. Pentru sistemele off-grid la scara mai mica care utilizeaza regulatoare de incarcare solare, consultati revizuirea controlerelor de incarcare solara MPPT.
Micro invertoare
Micro-invertoarele, cunoscute si sub numele de micro, sunt invertoare solare foarte mici atasate direct la panourile solare individuale. Deoarece fiecare microinvertor si panou functioneaza independent, acestea sunt o optiune excelenta pentru amenajari complexe ale acoperisului si locatii cu probleme de umbrire.
Urmatoarele criterii pot fi utilizate pentru a determina cele mai bune invertoare solare pentru nevoile dumneavoastra:
– Calitate si fiabilitate
– Servicii si asistenta
– Monitorizare
– Garantie
– Caracteristici
– Pret
Va recomandam sa obtineti mai multe estimari solare pentru a va conecta cu instalatorii pentru opinia lor despre ce tip de configurare a invertorului ar functiona cel mai bine pentru dvs.
Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.
Ne puteti contacta la numerele de telefon 0725 535 011 sau 0725 535 013 ori la adresa de e-mail office@motoreductoare.ro