Domenii de aplicare pentru ventilatoare axiale industriale

Una dintre cele mai frecvente aplicatii pentru ventilatoarele axiale este racirea prin transfer de caldura in aerul ambiant. Fluxul de proces care trebuie racit poate fi fie un lichid, fie un gaz, rotind un butuc central cu lame care se extind radial de la diametrul sau exterior. In acest articol vom vorbi despre domenii de aplicare pentru ventilatoare axiale industriale.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - ventilatoare industriale Axiale

Echipamentul schimbator de caldura utilizat pentru acest transfer de caldura este impartit in trei categorii principale:

  • Fluidul, cum ar fi apa, este in contact direct cu aerul si este racit prin schimb de caldura sensibil si latent. Acest tip de echipament include turnuri de racire asamblate din fabrica si turnuri de racire construite pe teren.
  • Lichidul sau gazul din tuburi sunt racite sau condensate de apa care curge peste tuburi. Apa vine apoi in contact direct cu aerul. Acest tip de echipament include turnuri de racire cu circuit inchis si condensatoare evaporative.
  • Lichidul de proces sau gazul din interiorul tuburilor este racit sau condensat de aerul care trece peste tuburi. Acest tip include condensatoare racite cu aer si schimbatoare de caldura racite cu aer.

Tipurile de ventilatoare axiale au roti de ventilator cu diametre care variaza de obicei de la mai putin de un picior (0,3 metri) la peste 30 de picioare (9 m), desi rotile ventilatorului de racire axiala pot depasi 82 de picioare (25 m) in diametru.

In general, ventilatoarele axiale sunt utilizate acolo unde cerinta principala este pentru un volum mare de debit si proiectarea centrifuga unde sunt necesare atat debit cat si presiuni mai mari.

Fiecare dintre diferitele tipuri de produse are caracteristici de functionare si performanta diferite. In consecinta, exista cerinte variate ale ventilatorului:

Turnurile de racire asamblate din fabrica sunt asamblate intr-o fabrica si transportate cu camionul la locul de instalare. Ele pot fi utilizate atat pentru HVAC, cat si pentru aplicatii industriale. Ventilatoarele pentru aceasta aplicatie au de obicei o dimensiune cuprinsa intre 4 si 13 picioare in diametru. Criteriile cheie pentru aceste aplicatii sunt rezistenta la coroziune si controlul zgomotului.

Turnurile de racire ridicate in camp sunt turnuri de racire de mari dimensiuni proiectate la comanda pentru locatii si aplicatii specifice. Componentele sunt fabricate si expediate la locatia proiectului. Turnul de racire este apoi asamblat pe teren la locatia proiectului. Sunt utilizate pentru centrale electrice si centrale industriale mai mari. Ventilatoarele pentru aceasta aplicatie pot depasi 40 de picioare in diametru si au sisteme de actionare foarte mari, de ex. 200 – 400 CP (150 – 300 KW). Cantitatea mare de componente din structura turnului de racire poate interactiona cu ventilatorul intr-o varietate de moduri, uneori in mod neasteptat. Este esential ca designul ventilatorului sa aiba o integritate structurala ridicata si un potential de rezonanta scazut sau stabilitate la vibratii. Pentru aplicatii corozive, cum ar fi racirea cu apa de mare, sunt necesare materiale ventilatoare rezistente la coroziune.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - ventilator industrial axial

Condensatoarele evaporative si turnurile de racire cu circuit inchis sunt utilizate atat in ​​aplicatii HVAC, cat si in aplicatii industriale. Acestea sunt in principal produse asamblate din fabrica, care sunt transportate cu camionul la locul de instalare. Ventilatoarele pentru aceasta aplicatie au aceleasi cerinte ca cele pentru turnurile de racire pachet.

Schimbatoarele de caldura racite cu aer sunt dispozitive pentru racirea sau condensarea unui fluid de proces in tuburile cu aripioare. In functie de dimensiunea schimbatorului, acestea pot fi transportate complet asamblate sau in componente pentru asamblarea pe teren. Aceste ventilatoare au dimensiuni de obicei intre 4 si 22 de picioare. In unitatile mai mari, componentele structurale pot interactiona cu ventilatorul provocand vibratii nedorite. Este esential ca designul ventilatorului sa aiba o integritate structurala ridicata si un potential de rezonanta scazut sau stabilitate la vibratii.

Condensatoarele racite cu aer sunt adesea inlocuite cu turnurile de racire ridicate in camp pentru aplicatii in centralele electrice in care apa dulce este limitata sau inexistenta. Aceste instalatii pot fi foarte mari si constau din 50 pana la peste 300 de ventilatoare. Ventilatoarele utilizate in aceste aplicatii de aici au cerinte similare cu cele pentru turnurile de racire construite in camp, cu exceptia cazului in care este in general o nevoie redusa de materiale rezistente la coroziune. Cu toate acestea, datorita dimensiunii si metodei de sprijin, controlul vibratiilor este esential.

Esecurile catastrofale pot duce la programe de actiuni corective foarte costisitoare. De asemenea, datorita cantitatii mari de ventilatoare desfasurate, eficienta ventilatorului si consumul de energie sunt preocupari foarte importante.

Ventilatia industriala este o aplicatie importanta pentru ventilatoarele axiale. In general, aceste ventilatoare au un diametru cuprins intre 3 si 8 picioare. Majoritatea aplicatiilor necesita presiuni statice foarte mari, prin urmare ventilatoarele sunt rugate sa ruleze la viteze foarte mari ale varfului.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Diferitele tipuri de ventilatoare axiale

Diferitele tipuri de ventilatoare axiale:

Ventilator axial cu pas variabil

Unghiul de pas al palelor poate fi schimbat la unison in timp ce rotorul roteste.

Ventilator axial de pas reglabil

Lamele sunt atasate la butucul rotorului intr-un mod care le permite sa fie schimbate atunci cand rotorul nu se roteste.

Acest lucru se realizeaza, in general, prin indepartarea unei cleme sau a suruburilor de pe fiecare lama individuala si reglarea manuala pentru a seta toate lamele la unghiul de pas necesar.

Fix Pitch Axial Fan

Lamele sunt atasate la butucul rotorului la un unghi de pas care nu poate fi schimbat.

Ventilator Vaneaxial

Un ventilator axial cu aripi de ghidare la intrare, descarcare sau ambele care imbunatatesc eficienta si mai mult prin directionarea si indreptarea fluxului.

Au capacitati de presiune mai mari si debit mediu.

Considerate cele mai eficiente utilizari de tip ventilator axial includ caldura, indepartarea fumului si fumului, uscarea procesului, confortul si racirea procesului si ventilatia generala HVAC.

Ventilator tubeaxial

Un ventilator axial fara aripi de ghidare, conceput pentru a imbunatati eficienta fluxului de aer.

Acestea sunt adesea utilizate in aplicatii industriale simple, inclusiv cuptoare de uscare si sisteme de evacuare a fumului.

Ventilator elice

Un ventilator cu flux axial cu un rotor simplu de tip elice, care este montat intr-o placa de orificiu sau inel.

Ventilatoarele cu elice pot suporta volume mari de aer la presiune scazuta sau „livrare gratuita” si temperaturi moderate.

Se confrunta cu o schimbare mare a fluxului de aer cu mici modificari ale presiunii statice si sunt adesea utilizate in interior ca ventilatoare de evacuare a aerului sau in exterior in turnuri de racire sau condensatoare racite cu aer.

Eficienta lor este, in general, scazuta.

Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.

Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013  ori adresa de e-mail  office@motoreductoare.ro