Diferenta dintre motoarele electrice cu puterea trifazata si cea monofazata

In societatea actuala, puterea electricitatii a devenit mai mult decat o necesitate umana. Oamenii folosesc electricitatea pentru incalzire, racire, refrigerare, folosirea unui computer si multe altele. Prin urmare, electricitatea ne-a recalibrat viata inca din ziua descoperirii sale. In acest articol veti descoperi stiinta si diferenta dintre motoarele electrice cu puterea trifazata si cea monofazata.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Diferenta dintre motoarele electrice cu puterea trifazata si cea monofazata

Dar mai intai ce este faza in electricitate?

Faza in electricitate

O faza este curentul sau tensiunea dintre un fir existent si un cablu neutru. Forma de unda a semnalelor electronice va fi analizata de un osciloscop, un dispozitiv digital care deseneaza un grafic care arata tensiunea instantanee a semnalului, in functie de timp.

Mai mult, o faza depinde de distributia sarcinii sale electrice corespunzatoare unui tip de unitate, fie ca este vorba de o putere monofazata sau trifazata.

Un motor electric monofazat (1 faza) are mai putina putere, necesitand doua fire; in timp ce un motor electric trifazat (3 faze) necesita mai multa putere, inclusiv trei sau patru fire.

Proconsil Grup - Monofazat - Trifazat

Ce este o putere monofazata?

Puterea monofazata modifica simultan tensiunea de alimentare a unei surse de curent alternativ de catre un sistem. Mai des, puterea monofazata este cunoscuta sub numele de „tensiune rezidentiala”, deoarece majoritatea locuintelor o utilizeaza.

In distributia puterii, o monofaza foloseste firele de faza si cele neutre. Firul de faza transporta sarcina curenta, in timp ce firul neutru ofera o cale in care curentul revine.

Creeaza o singura unda sinusoidala (tensiune scazuta). Tensiunea comuna pentru o putere monofazata incepe de la 230V. De asemenea, frecventa sa se apropie de 50Hz.

Motoarele monofazate necesita circuite suplimentare pentru a functiona, deoarece o alimentare monofazata conectata la un motor de curent alternativ nu genereaza un camp magnetic rotativ. Puterea de iesire a unei surse monofazate nu este constanta, ceea ce inseamna ca tensiunea sa creste si scade.

Care sunt avantajele utilizarii energiei monofazate?

Energia monofazata genereaza energie electrica pentru casele rezidentiale si consumabile casnice, deoarece majoritatea aparatelor necesita doar o cantitate mica de energie pentru a functiona, inclusiv ventilatoare, incalzitoare, televizor, frigider si lumini.

Proiectarea si functionarea sunt simple si obisnuite. Are o unitate usoara si compacta, care curentul prin linie va fi mai mic atunci cand transmisia de tensiune este mare.

Datorita reducerii I2R, curentul este scazut. Adica, puterea monofazata asigura functionarea optima a unitatii cu o eficienta crescuta a transmisiei sale.

Puterea monofazata este cea mai buna utilizare cu unitati fractionate sau cu putere mai mica de pana la 5 CP.

Care sunt dezavantajele utilizarii energiei monofazate?

Motoarele monofazate mici au nevoie de un circuit suplimentar, cum ar fi motorul de pornire (similar cu condensatoarele de pornire din ventilatoare si pompe), deoarece alimentarea sa monofazata este insuficienta pentru o pornire initiala.

Motoarele industriale necesita sarcini electronice grele. Ergo, nu poate functiona cu o sursa de alimentare monofazata.

Ce este o putere trifazata?

Puterea trifazata asigura trei curenti alternativi, cu trei servicii electrice separate. Fiecare picior de curent alternativ atinge o tensiune maxima, separata doar cu 1/3 din timp intr-un ciclu complet.

Cu alte cuvinte, puterea de iesire a unei puteri trifazate ramane constanta si nu scade niciodata la zero.

Intr-o sursa de alimentare trifazata, necesita patru fire, si anume un fir neutru si fire cu trei conductori. Aceste trei fire conductoare sunt la 120 de grade distanta una de alta. De asemenea, fiecare semnal de alimentare de curent alternativ este defazat unul de celalalt.

Mai mult, exista doua tipuri de configuratii de circuite intr-o sursa de alimentare trifazata, cum ar fi Delta si Star. Configurarea Delta nu necesita fir neutru si doar toate sistemele de inalta tensiune il folosesc; in timp ce Star Configuration necesita un fir neutru si un fir de impamantare.

Care sunt avantajele unei puteri trifazate?

Rulati sarcini mai mari cu usurinta. Sarcinile comerciale si industriale prefera o sursa de alimentare trifazata, deoarece necesita sarcini electronice mai grele.

Nu necesitati demaror pentru motoarele trifazate utilizate in industriile mari, deoarece are o diferenta de faza suficienta pentru a furniza cuplul initial pentru pornirea motorului.

Alimentarea trifazata necesita materiale mai putin conductoare pentru a transmite si distribui energie electrica. Prin urmare, devine mai economic atunci cand vorbeste despre costuri.

Pe masura ce numarul fazelor creste in sistem, tensiunea continua a unei puteri trifazate devine mai lina si mai avantajoasa.

Care sunt dezavantajele unei puteri trifazate?

Deoarece tensiunea sistemului este destul de mare, sursele de alimentare trifazate si motoarele mentin un cost ridicat al izolatiei. Izolatia depinde de tensiunea unitatii, in timp ce dimensiunea firului depinde de curent.

Unitatile de putere trifazate nu pot face fata suprasarcinii. Adica, atunci cand rezulta daune, costul reparatiei este mai mare, deoarece schimbarea componentelor individuale este costisitoare.

Care sunt diferentele dintre puterea monofazata si puterea trifazata?

Cablajele necesare pentru sursa de alimentare

Intr-o sursa de alimentare monofazata, necesita doar doua fire, si anume Faza si Neutru. Pe de alta parte, o sursa de alimentare trifazata functioneaza numai prin trei fire, inclusiv fire cu trei conductori si un fir neutru.

Astfel, costurile de cablare si instalare totala sunt ambele reduse atunci cand livrati energie trifazata direct in dulapurile serverului.

Tensiuni

Intr-o sursa de alimentare monofazata, este suficienta doar 230V, in timp ce o sursa de alimentare trifazata maximizeaza pana la 415V.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Diagrama faze monofazate vs trifazate

Locul sau de utilitate

Casele rezidentiale utilizeaza de obicei o sursa de alimentare mai mica, necesitand o cantitate mai mica de energie pentru functionarea dispozitivelor mobile si a electrocasnicelor. In schimb, companiile comerciale si industriale necesita o sarcina electronica mai mare. Prin urmare, foloseste o sursa de alimentare trifazata pentru a functiona.

Eficienta

O alimentare monofazata nu poate porni singura, necesitand dispozitive externe. Ca opus, o putere trifazata poate porni singura fara a necesita dispozitive externe. De asemenea, poate chiar inversa directiile a doi conductori.

Aplicatie

O sursa de alimentare monofazata genereaza o cantitate mai mica de energie electrica pentru a sprijini locuintele si afacerile neindustriale, in timp ce o alimentare trifazata alimenteaza retele electrice, centre de date, aeronave, la bord si alte sarcini electronice mai mari de 1.000 de wati.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - vizualizare monofazat vs trifazat

Alegerea unui motor electric potrivit

Pentru a rezuma totul, alegerea intre o putere monofazata sau o putere trifazata este o chestiune de necesitate, economie si practicitate. In timp ce beneficiati de aceste doua surse de alimentare, luati in considerare intotdeauna nevoia dvs. practica.

O alimentare monofazata are caracteristici fizice simple si obisnuite, necesitand o cantitate mica de energie pentru a functiona dispozitivele mobile si aparatele de uz casnic.

Dar, cand aveti trei sau patru aparate de aer conditionat care functioneaza in acelasi timp, frigidere cu usa dubla, masini de spalat supradimensionate, atunci va sfatuim sa utilizati o sursa de alimentare trifazata pentru a distribui corect fiecare incarcare.

Cu toate acestea, desi atat puterile monofazate, cat si cele trifazate au diferente palpabile, ar trebui sa luati intotdeauna in considerare urmatorii factori pentru a avea o investitie inteleapta:

– cabluri necesare pentru sursa de alimentare;

– tensiuni;

– in ce scop va fi folosit.

Proconsil Grup - putere monofazata

Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.

Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013  ori adresa de e-mail  office@motoreductoare.ro