Totul despre gradele de protectie electrica
Desi gradele de protectie electrica sunt esentiale a fi cunoscute pentru orice dispozitiv electric, putine sunt persoanele care folosesc aceste informatii asa cum sunt ele destinate a fi folosite. In domeniul industrial, insa, gradele de protectie electrica sunt atent studiate, laolalta cu celelalte specificatii despre un echipament.
Ce sunt gradele de protectie electrica, la ce ne ajuta ele in viata de zi cu zi si cum se aplica acest aspect in domeniul reprezentat de catre echipamente industriale sunt principalele puncte pe care le vom atinge in cadrul acestui articol.
Ce sunt gradele de protectie electrica?
Codul IP (International Protecting Rating) este un standard international prin care se clasifica diferitele grade de protectie ale echipamentelor electrice fata de factorii externi. Motoarele electrice comercializate de catre Proconsil Grup au IP optional diferit, in functie de nevoile dumneavoastra. Contactati-ne la office@www.proconsilgrup.ro pentru mai multe informatii.
IP arata gradele de protectie ale dispozitivului electronic la intruziunea de obiecte solide, precum conductori, scule, degete, praf, si la lichide, precum apa picurata, pulverizata sau in jet.
Prima cifra de dupa literele IP (in cazul imaginii de mai sus, 6) arata gradul de protectie electrica a dispozitivului impotriva corpurilor straine. Aceasta cifra poate varia de la 0, care inseamna fara protectie, la 6, care reprezinta protectie completa.
Cea de-a doua cifra (in cazul imaginii de mai sus, 5) indica nivelul de protectie la umiditate, foarte important in cazul echipamentelor industriale. Cifrele pot varia de la 0 la 8, urmand aceeasi regula ca si in cazul protectiei la praf.
In urmatorul tabel veti gasi explicatia completa a acestor grade de protectie electrica, astfel incat sa determinati carui grad apartine dispozitivul dumneavoastra sau de ce grad de protectie electrica aveti nevoie pentru o buna desfasurare a activitatilor dumneavoastra.
Gradele de protectie electrica si mediul industrial
In mediul industrial, protectia este esentiala si, de cele mai multe ori, standardizata. Echipamentele electrice trebuie sa fie marcate, inclusiv cu gradul de protectie electric. Marcarea trebuie sa cuprinda:
- denumirea sau marca producatorului
- denumirea si tipul aparatului
- prefixul ATEX
- marca sau codul referitor la protectie care trebuie sa contina (codul de marcare): simbolul Ex care arata ca echipamentul electric corespunde unuia sau mai multor tipuri de protectie; simbolul pentru fiecare tip de protectie folosit; simbolul care indica subgrupa; simbolul care indica clasa de temperatura.
- referinta la certificare
Daca accesul la partile conductoare ale unu produs electric poate compromite securitatea intrinseca, de exemplu daca circuitele contin distante de izolare pe suprafata considerate ca nefiind defectabile, trebuie sa fie prevazut un grad normal de protectie prin carcasa de cel putin IP20. Acest lucru se face in concordanta cu SR EN 60529 – Gradele normale de protectie asigurate prin carcase (IPXX).
Gradul de protectie cerut poate sa varieze in functie de scopul de utilizare al unui produs. De exemplu, un grad de protectie IP54 va fi cerut, in general, pentru aparatura din grupa I. Acestea sunt echipamente destinate utilizarii in partile subterane si supraterane ale minelor, care pot fi expuse la grizu si/sau la pulberi combustibile.
Comandati produse potrivite mediului dumneavoastra de lucru
Punem la dispozitia clientilor nostri motoare electrice cu diferite grade de protectie, care sa va ajute sa obtineti eficienta maxima din dispozitivul comandat. Astfel, la Proconsil Grup veti gasi motoare electrice care au grad de protectie IP55 (Standard), IP56, IP65, IP66, in functie de necesitatile dumneavoastra:
IP55 (Standard) | Desi infiltrarea prafului nu este prevenita in totalitate, in motor nu poate intra suficient praf incat sa interfereze cu parametrii de operare ai motorului. Stropii de apa care ating motorul, indiferent de directia din care vin, nu au nici un efect daunator. |
IP56 | Desi infiltrarea prafului nu este prevenita in totalitate, in motor nu poate intra suficient praf incat sa interfereze cu parametrii de operare ai motorului. Jeturile sau volumul mare de apa nu patrund in motorul electric in cantitati care sa produca efecte daunatoare. |
IP65 | Praful nu patrunde deloc in interiorul motorului electric. Stropii de apa care ating motorul, indiferent de directia din care vin, nu au nici un efect daunator. |
IP66 | Praful nu patrunde deloc in interiorul motorului electric. Praful nu patrunde deloc in interiorul motorului electric. |
Daca aveti nevoie de un motor electric cu alte tipuri de protectie, va rugam sa luati legatura cu unul dintre colegii nostri, la 0725.535.013 sau la office@www.proconsilgrup.ro, unde va vom oferi consiliere pre si post vanzare. De asemeni, vizitati pagina motoare electrice pentru a afla optiunile disponibile.