inverter solar

Pompe de apa cu panouri solare: lucruri de stiut si sfaturi de utilizare

Pompele mecanice au multe utilizari in zilele noastre. Sunt frecvente in pomparea apei din fantani, filtrarea acvariului, filtrarea iazurilor si aerarea. Cand vine vorba de pompe de apa, principala utilizare a acestui dispozitiv este schimbul de fluide precum apa. De la agricultura la industria energetica, pompele se gasesc intr-o gama larga de aplicatii.

Pompe de apa cu panouri solare: un concept relativ nou. Un sistem solar de pompare a apei este frecvent vazut in utilizari rezidentiale si comerciale, precum si pentru irigarea terenurilor agricole. Prin intermediul panourilor solare si a convertizoarelor de frecventa, pompa poate reduce ori elimina costul energiei electrice si poate oferi o optiune mai fezabila care foloseste energia de la soare pentru pomparea apei.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Pompe solare de apa: lucruri de stiut si sfaturi de utilizare

Introducerea irigatiei cu energie solara pentru zonele sarace si indepartate

In vremurile in care intreaga lume trece la energie solara, utilizarea energiei solare in sistemele de pompare a apei poate ajuta si accelera semnificativ dezvoltarea agriculturii in multe alte zone. Acest concept este cunoscut sub numele de irigare cu energie solara si este utilizat in multe regiuni in zilele noastre.

Adevarul este ca energia solara ar putea fi cea mai usoara cale pentru agricultori de a produce energie, in special pentru cei care traiesc in zonele cu retelele electrice cu infrastructura slaba. Conceptul de irigatie solara reprezinta un cerc virtuos – atunci cand soarele straluceste, alimenteaza sistemul de irigatii si pompeaza apa in culturi. Prin urmare, o cantitate mare de energie este eliberata chiar in momentul in care este necesara.

Ce este o pompa de apa cu panouri solare si care sunt cele mai populare tipuri?

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - Inverter solar pentru pompa fotovoltaica seria N - functionare

Dupa cum am discutat anterior, acest sistem e prezinta o alternativa curata, simpla si eficienta din punct de vedere energetic fata de seturile traditionale de pompe electrice ce folosesc combustibil. Acestea fac parte dintr-o abordare ecologica in agricultura si pot fi utilizate pentru a exploata fiecare regiune, indiferent daca este dezvoltata sau saraca.

Datorita potentialului lor imens pentru a creste productivitatea agricola, ele alimenteaza din ce in ce mai multe proiecte agricole. Stiind ca 40% din populatia globala se bazeaza pe agricultura ca principala sursa de venit, accesul la apa ramane o lupta continua pentru multi oameni.

Principalele componente dintr-un sistem de pompare solara includ o retea fotovoltaica (PV), un motor electric si o pompa. Sistemele solare de pompare a apei, pe de alta parte, sunt clasificate fie ca sisteme de curent continuu (DC), fie de curent alternativ (AC) pe baza capacitatii motorului lor. Recent, a fost prezentat si conceptul motoarelor DC fara perii (BLDC) pentru pomparea solara a apei.

Clasificare si tipuri 

Cand vine vorba de sisteme solare de pompare, principalele tipuri includ pompe rotative si pompe cu deplasare pozitiva. Pompele centrifuge sunt alegerea obisnuita pentru rotatie si sunt proiectate pentru aplicatii cu cap fix. Productia (output) lor creste proportional cu viteza de rotatie.

In plus, pompele sunt, de asemenea, clasificate in functie de amplasarea lor (sub apa si deasupra liniei de plutire): pompe submersibile si pompe de suprafata.

In general, principalul aspect legat de eficienta unei pompe solare de apa se bazeaza pe trei variabile, inclusiv presiunea, debitul si puterea de intrare in pompa. Eficienta fir-apa este metrica utilizata in mod obisnuit care determina eficienta generala a unei pompe solare de apa .

Ce presupune acest proces? Modul in care este folosit ?

Aceste modele sunt pompe care functioneaza cu un motor electric a carui putere provine din celule fotovoltaice amplasate pe panouri solare care capteaza energie din lumina soarelui. De obicei se foloseste un inverter.

Aceste pompe sunt adesea conectate direct la un rezervor care alimenteaza o retea de apa sau conducte.

Pompele utilizate sunt in general pompe cu forta centrifuga sau pompe cu forta de aspiratie.

Inverter solar pentru pompa fotovoltaica seria N - functionare 2 - Proconsil Grup Iasi

Principiul de functionare al pompei centrifuge

Fluidul este aspirat axial, datorita efectului de rotatie al rotorului, in corpul pompei, unde este accelerat radial in paleta inainte de a fi fortat sa iasa. Arborele este actionat de un motor electric.

Ce reprezinta „efectul fotovoltaic”?

Aceasta este transformarea directa a puterii luminii in energie electrica datorita celulelor fotovoltaice. Acestea sunt fabricate din siliciu cu o puritate si stare (mono-cristalina, poli-cristalina, amorfa) care influenteaza puternic eficienta si costul celulei. Aceste celule sunt conectate impreuna si plasate pe panouri solare.

Tipuri de motoare

Exista diferite tipuri de motoare, motoare de curent continuu sau motoare de curent alternativ. Dintre motoarele de curent continuu, motoarele de serie cu infasurare electromagnetica (electromagnetic winding series motors) sunt cele mai potrivite pentru pompare variabila, in functie de lumina soarelui. Cu toate acestea, din ce in ce mai des, motoarele de curent alternativ par a fi alese pentru pomparea cu energie fotovoltaica (pentru acestea sunt motoare cu cost redus, cu eficienta sporita).

Pompe de apa cu panouri solare: lucruri de stiut si sfaturi de utilizare – Inverter solar pentru pompa fotovoltaica seria N

Acest model de inverter poate fi folosit atat pentru energie monofazata cat si trifazata.

Produsul este aplicabil sistemului de pompe fotovoltaice, inlocuieste stocarea apei cu stocarea electrica si nu necesita module de baterie. Curentul direct generat de modulele solare este introdus in invertor si convertit in curent alternativ, pentru a conduce direct diverse pompe. In plus, frecventa de iesire este reglabila in timp real in functie de modificarea intensitatii soarelui.

Pentru a satisface nevoile diferitelor aplicatii de pompare, seria de controlare a pompelor de apa din seria N utilizeaza urmarirea maxima a puterii si tehnologia de actionare a motorului, care a fost testata de mult timp pentru a maximiza puterea de iesire a modulului solar si poate sustine atat DC intrare si intrare AC.

Atunci cand lumina soarelui nu este suficient de puternica, acest controler poate fi comutat in intrarea AC monofazata sau la intrarea AC trifazata la fel ca generatorul electric sau bateria. Ofera functiile de detectare a problemelor, pornire soft a motorului si reglare a vitezei, il puteti folosi odata ce il deschideti si rata este foarte convenabila.

Specificatii ale inverter solar pentru pompa fotovoltaica seria N

Inverter solar pentru pompa fotovoltaica seria N - Proconsil Grup Iasi

Suprasarcina:

Tip G: 150% curent nominal in 60s, 180% curent nominal in 3s.

Tip P: curent nominal de 120% in anii 60, 150% curent in 3s.

Metode de comunicare: RS-485

Locatia de instalare: interior, lipsit de lumina directa a soarelui, praf, gaze corozive, gaze combustibile, fum de ulei, vapori, picurare sau sare.

Altitudine: mai mica de 1.000 m

Temperatura ambianta: -10 C ~ 40 C

Umiditate: sub 95% RH, fara condensare

Vibratii: mai putin de 5,9 m / s2 (0,6 g)

Protectie de clasa: IP20

Dificultati si actiuni de remediere si / sau orice ingrijire necesita

Nivelul optim de putere al celulei este aproape proportional cu lumina pe care o primeste.

Iluminatul maxim este de 1kWh / m2.

Prin urmare, orele maxime de lumina solara reprezinta un criteriu major atunci cand vine vorba de dimensionarea sistemelor fotovoltaice.

Valorile zilnice ale soarelui sunt adesea indicate sub forma de medii lunare.

Intensitatea luminii solare este maxima atunci cand panourile sunt inclinate astfel incat sa fie asezate perpendicular pe razele soarelui.

In mod ideal, unghiul de inclinare a panoului ar trebui sa fie modificat continuu pe tot parcursul zilei. Din punct de vedere practic, cantitatea de lumina solara captata anual este maximizata daca panourile sunt inclinate la un unghi egal cu latitudinea.

Temperatura de utilizare are, de asemenea, un impact asupra performantei celulelor solare (mai ales in termeni de tensiune).

Principalele avantaje si dezavantaje

  1. a) Avantaje

Aceste pompe functioneaza cu o sursa de energie regenerabila curata, abundenta si gratuita.

Costul de intretinere al panourilor solare, care au o durata de viata de cel putin douazeci de ani, este practic nul.

  1. b) Dezavantaje

Costul investitiei este unul ridicat.

In cele din urma, eficienta acestor pompe variaza in functie de cantitatea de lumina solara, unghiul de expunere al panoului si temperatura.

Pericolul furtului este unul major.

Cum sa cumperi o pompa solara eficienta de apa?

Factorii care influenteaza eficienta unei pompe solare de apa sunt numerosi si includ:

  • Viabilitate economica
  • Acces la bani
  • Instalare, operare si intretinere
  • Standardizarea si controlul calitatii produselor si serviciilor
  • Managementul apei
  • Justitie sociala

Concluzie

Putem spune ca pomparea de apa cu panouri solare poate oferi beneficii semnificative de mediu si socio-economice la nivel de ferma si national. La nivel de ferma, tehnologia poate prezenta o sursa fiabila de energie in zonele indepartate – si in special in zonele care nu sunt conectate la reteaua electrica sau care nu au o sursa regulata de combustibili lichizi. La nivel national, pomparea solara a apei poate contribui la stabilizarea, cresterea si diversificarea productiei agricole, care este fundamentul economiilor majoritatii tarilor africane.

Prin definitie, un sistem eficient de pompare a apei alimentat cu energie solara este unul care primeste multa lumina solara si este instalat special pentru nevoile fermei.

Intr-o lume aflata intr-o criza energetica, exista un impuls puternic catre folosirea energiei regenerabile. In ciuda costurilor relativ mai mari, eficienta reala a sistemelor solare se vede in utilizarea lor de-a lungul anilor. Ca si optiune des intalnita, energia solara este o alegere valoroasa.

Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra. Site-uri administrate de Proconsil Grup: motoreductoare.ro

Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013  ori adresa de e-mail   office@motoreductoare.ro