Motoare electrice pentru sisteme de irigat
Energia electrica trifazata este cea mai economica sursa de energie pentru irigare, cu costuri mici pentru intretinere, echipamente si comenzi.
Energia electrica este cea mai putin costisitoare sursa de energie pentru irigatii, atunci cand este disponibila.
Puterea electrica ofera multe avantaje pentru irigatii. Depozitele de combustibil lichid situate in apropierea puturilor si a apelor de suprafata prezinta riscuri potentiale de mediu. De asemenea instalatiile de pompare cu actionare electrica sunt mai usor de controlat de la distanta. Investitia initiala mai mare in echipamente de pompare si costul anual de intretinere mai ridicat al motorului cu ardere sunt motive extra pentru fermieri ca sa aleaga motoarele electrice trifazate ori sa achizitioneze convertizoare de frecventa pentru convertirea energiei monofazate in energie trifazata.
Intrebarea pentru majoritatea irigatorilor este cat va costa aducerea unui serviciu electric la sistemul de irigatii? Raspunsul la asta depinde de locatia dumneavoastra, de furnizorul de servicii si de ceea ce este disponibil in prezent pentru energia electrica.
Aproape toate fermele dispun de energie electrica monofazata. Motoarele electrice si sistemele de irigare la scara larga sunt proiectate pentru putere trifazata. Inverterul ori convertizorul de frecventa pot fi utilizate pentru a crea energie electrica trifazata dintr-o linie monofazata. Dar vor fi deseori limitate la motoare mici pentru a reduce problemele de intrerupere pe linia de service.
O alta metoda eficienta de a furniza energie electrica trifazata la sistemele de irigatii, in special daca sistemele sunt la o distanta mare de stalpii ce ofera energie electrice o reprezinta motoarele electrice trifazate.
Odata ce ati decis sa instalati un sistem de irigare, trebuie sa luati in considerare mai multi factori importanti inainte de a decide ce sistem este cel mai potrivit pentru situatia dumneavoastra. Acesti factori includ:
- Tipul de cultura
- Clima
- Costul si disponibilitatea energiei
- Cerintele de munca
- Solul
- Marimea si forma campului
- Sursa de apa
Tipuri de sisteme de irigat:
- Sisteme de irigare cu pivot central: este un sistem autopropulsat care se roteste in jurul unui punct central de pivotare.
- Sisteme de irigare cu deplasare liniara: sunt similare in constructie cu sistemele de pivotare centrale, cu exceptia faptului ca, mai degraba decat sa se roteasca in jurul unui punct final fix, intregul sistem se deplaseaza lateral pe camp.
- Traveling Gun Systems: consta dintr-un aspersor mare (pistol mare) montat pe un carucior cu roti care este deplasata mecanic pe camp, pulverizand apa.
- Sisteme de irigare cu set solid si sistem permanent: sistemele de irigare cu set solid constau din tevi de aluminiu portabile, supraterane, cu aspersoare distantate la intervale specifice de-a lungul conductei. Sistemele de seturi permanente constau din tevi ingropate (de obicei din plastic din PVC) cu aspersoare distantate uniform montate pe montante.
- Sisteme de micro-irigatii: sisteme de irigare prin picurare, sisteme de micro-aspersoare.
Factorii care afecteaza selectarea metodei sau sistemului de irigare la nivelul fermei nu sunt exhaustivi. Proiectantul, evaluatorul sau managerul sistemelor de irigatii ar trebui sa fie constienti de cadrul mai larg in care functioneaza agricultura irigata. Ignorarea acestor factori si mai multi poate duce la esecul sistemului.
Cel mai important factor in selectarea unui motor electric sau a unui motor cu ardere interna pentru a furniza apa pentru irigatii este putere ( CP / HP ). Ecuatia pentru calcularea puterii necesare pentru pomparea apei este:
HP = (Q x H) ÷ (3.960 x E)
Unde:
Q = debitul sistemului (gpm)
H = capul total in ft (inmultiti psi cu 2,31 pentru a converti in ft)
E = eficienta de functionare a pompei (ca zecimala)
Exemplu:
O pompa trebuie sa livreze 900 gpm la capul total de 300 ft. Eficienta pompei este de 75%. Ce putere trebuie sa aiba motorul electric?
HP = (900 x 300) ÷ (3.960 x .75) = 91 CP (ar fi selectat un motor de 100 CP)
In general, motoarele electrice pot fi selectate pentru a functiona la 100% din puterea lor nominala. Au un factor de suprasarcina incorporat.
Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.
Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013 ori adresa de e-mail office@motoreductoare.ro