De ce motorul de curent alternativ are nevoie de un convertizor de frecventa?
Daca nu stiti de ce aveti nevoie de un convertizor de frecventa la motorul dvs. de curent alternativ, acest articol va va explica detaliat necesitatea acestui echipament industrial. De asemeni, veti gasi in cadrul acestui articol si raspunsul la intrebarea „Cum se configureaza un convertizor de frecventa”, care sa va ajute sa il instalati.
In orice caz, proconsil Grup ofera consultanta gratuita dupa vanzare, asadar va vom ajuta sa va setati convertizorul de frecventa fara nici un cost. Trebuie doar sa ne dati un mail la office@motoreductoare.ro sau sa ne contactati telefonic la (+40) 0725 / 535 013.
Ce este un convertizor de frecventa?
Un convertizor de frecventa este un dispozitiv de conversie a puterii. Convertizorul de frecventa converteste o putere de unda sinusoidala de baza cu frecventa fixa, fixa (putere de linie) intr-o iesire cu frecventa variabila, cu tensiune variabila utilizata pentru controlul vitezei motoarelor cu inductie.
De ce sa folositi un convertizor de frecventa?
Functia principala a unui convertizor de frecventa este de a oferi economii de energie. Prin controlul vitezei unei pompe, de exemplu, se poate controla mai eficient debitului prin utilizarea supapelor de restrictie. O reducere a vitezei de 20% poate produce economii de energie de 50%. In plus fata de economiile de energie, rotorul, rulmentul si alte parti ale dispozitilului sunt mult imbunatatite, din punct de vedere al performantei, crescand si perioada de utilizare.
Convertizoare de frecventa / Invertere
Convertizoarele de frecventa sunt disponibile in mai multe tipuri diferite. Convertoarele de frecventa sunt o solutie optima pentru pompe, ventilatoare si alte unelte electrice. Inverterul converteste puterea standard a instalatiei (220V sau 380 V, 50 Hz) in tensiune reglabila si frecventa in motor de curent alternativ. Frecventa aplicata motorului de curent alternativ determina viteza motorului. Motoarele de curent alternativ sunt de obicei aceleasi motoare standard care pot fi conectate pe linia de curent alternativ. Prin incorporarea starterelor bypass, functionarea poate fi mentinuta chiar daca invertorul ar trebui sa cedeze.
Convertizoarele de frecventa ofera, de asemenea, un avantaj suplimentar – durata de viata crescuta a rulmentului si a etansarii pompei. Prin mentinerea numai a presiunii necesare in pompa pentru a satisface cerintele sistemului, pompa nu este supusa unor presiuni mai mari decat este necesar. Prin urmare, componentele dureaza mai mult.
Aceleasi beneficii – dar intr-o masura mai mica – se aplica si ventilatoarelor actionate de convertizoarele de frecventa.
Beneficii suplimentare ale convertoarelor de frecventa
In plus fata de economiile de energie si un control mai bun al proceselor, convertizoarele de frecventa pot oferi si alte beneficii:
– Un convertizor de frecventa poate fi utilizat pentru controlul temperaturii, presiunii sau debitului procesului fara utilizarea unui controler separat.
– Senzorii si dispozitivele electronice adecvate sunt utilizate pentru interfata echipamentelor actionate cu convertizorul de frecventa.
– Costurile de intretinere pot fi reduse, deoarece vitezele de functionare sunt mai mici si duc la o durata mai lunga de viata pentru rulmenti si motoare.
– Capacitatea unui convertizor de frecventa de a limita cuplul la nivel selectat de utilizator, poate proteja echipamentele care nu pot tolera cuplul excesiv.
Analizati sistemul ca intreg
Deoarece procesul de conversie a puterii de intrare de la o frecventa la alta va duce la unele pierderi, economiile de energie trebuie sa provina intotdeauna din optimizarea performantelor sistemului complet. Primul pas in determinarea potentialului de economisire a energiei unui sistem este analizarea temeinica a functionarii intregului sistem. Pentru a asigura economii de energie sunt necesare cunostinte detaliate despre functionarea echipamentelor si cerintele de proces. In plus, ar trebui luate in considerare tipul convertizorului de frecventa, caracteristicile oferite si adecvarea generala pentru aplicatie.
Configurarea interna a unui convertizor de frecventa
Convertoarele de frecventa contin trei sectiuni principale:
– Circuit redresor – este format din diode, SCR-uri sau tranzistori bipolari cu poarta izolata. Aceste dispozitive convertesc puterea de curent alternativ in curent continuu.
– DC Bus – este format din condensatori care filtreaza si stocheaza incarcarea DC.
– Invertor – este format din tranzistoare de inalta tensiune, de mare putere, care convertesc puterea de curent continuu intr-o iesire de curent alternativ cu frecventa variabila, cu tensiune variabila, livrata la incarcare.
Convertoarele de frecventa contin, de asemenea, un microprocesor puternic care controleaza circuitul invertorului pentru a produce o tensiune sinusoidala aproape pura cu frecventa variabila livrata la incarcare. Microprocesorul controleaza, de asemenea, configuratiile de intrare / iesire, setarile convertizorului de frecventa, conditiile de defectiune si protocoalele de comunicatie.
Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.
Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013 ori adresa de e-mail office@motoreductoare.ro