Folosirea unui soft starter pentru un motor electric in curent alternativ poate fi o solutie foarte buna pentru dumneavoastra. Metoda traditionala de pornire a unui motor electric de inductie rezulta in tensiune completa, curentul si cuplul fiind aplicate imediat cand motorul este pornit. Acestea sunt indepartate imediat si la oprire.
Desi aceasta este cea mai simpla metoda de pornire a unui motor electric, valoarea ridicata a curentului de intrare – uneori de pana la 6-7 ori mai mare decat capacitatea motorului, poate cauza defectiuni ale echipamentului sau ale produsului.
Daca doriti sa discutati cu unul dintre inginerii nostri despre cum va poate ajuta un soft starter, va invitam sa ne contactati la:
…sau la sediul nostru din Soseaua Iasi – Tg. Frumos, km 10.
Cum va poate ajuta un soft starter la pornirea motorului electric?
Un soft starter poate elimina problemele de la pornirea unui motor electric prin cresterea graduala a voltajului de pornire. Astfel, veti avea o rampa de pornire pe care sa o puteti complet controla pana la viteza maxima. Acest fapt va reduce socul mecanic al sistemului si al produsului.
Un soft starter foloseste trei perechi de redresoare controlate din siliciu – cate o pereche pentru fiecare faza de putere – care sunt aplicate gradual pentru portiuni din fiecare faza a voltajului, limitand valoarea trimisa catre motor. In acelasi timp, valoarea tensiunii este redusa proportional odata cu cea a voltajului. Valoarea cuplului este, totodata, proportionala cu patratul voltajului, asadar chiar si cea mai mica scadere a acestuia rezulta intr-o reducere mare a cuplului. De exemplu, o reducere de 50% a voltajului aduce cu sine reduceri de 50% ale curentului si de 75% ale cuplului.
In momentul in care motorul electric a ajuns la viteza completa, soft starterul este oprit, iar motorul se conecteaza direct, permitand trimiterea de putere totala spre terminalele acestuia. Un soft starter nu induce armonice, in mod normal, si are o eficienta de 99% sau chiar mai mare.
Un VFD (unitate de frecventa variabila) poate oferi acelasi control la pornirea si oprirea unui motor electric ca si un soft starter, insa intr-un mod diferit. Acesta variaza frecventa voltajului mai degraba decat sa controleze cantitatea acestuia. Un VFD ofera o serie de alte beneficii comparabil cu un soft starter, cea mai proeminenta fiind aceea prin care se poate controla viteza motorului pe toata gama de operare.
Pentru acele aplicatii care folosesc conveioare sau ventilatoare si care au nevoie de controlul vitezei si al cuplului in timpul opririi si pornirii, avand o viteza constanta in timpul functionarii, un soft starter reprezinta solutia simpla, economica si rapida.
Avantajele folosirii unui soft starter
Printre cele mai importante avantaje ale unui soft starter, amintim:
- Un soft starter asigura o pornire uniforma prin controlul cuplului pentru o accelerare graduala. Acest fapt extinde viata echipamentului industrial pe care il aveti si reduce perioadele de mentenanta.
- Multe modele de soft startere au implementat un software care sa va ajute la monitorizarea completa a energiei.
- Oferind o reducere semnificativa a curentului de pornire, soft starterele joaca un rol important in prevenirea slabirii mecanice, electrice sau termale a echipamentului electric.
La Proconsil Grup comercializam soft startere care sa va ajute sa rezolvati problemele de pornire si oprire ale motoarelor electrice. Contactati-ne la office@motoreductoare.ro, (+40) 0725 / 535 013, (+40) 0725 / 535 011 sau la sediul nostru din Soseaua Iasi – Tg. Frumos, km 10.