20 de factori de luat in considerare atunci cand cumparati un motor electric

Cand cautati sa cumparati un motor electric sau un motor cu transmisie pentru aplicatia dumneavoastra, este important sa luati in considerare cerinte dincolo de viteza, cuplu, putere si tensiune. In acest articol, vom discuta despre 20 de factori care merita revizuiti inainte de a va decide asupra unui motor electric.

Proconsil Grup - proconsilgrup.ro - 20 de factori de luat in considerare atunci cand cumparati un motor electric

 1. Tensiune: Vei avea acces la o priza de perete sau ai nevoie de un produs care sa poata rula cu baterii? Daca este disponibila o priza de perete, este tensiunea standard (115 volti) sau industriala (230+ volti)?
 2. Frecventa: motoarele ruleaza la 50Hz pentru produsele care opereaza in Uniunea Europeana si in special in Romania. Dar daca produsul dumneavoastra va fi utilizat in afara UE, poate fi necesar sa luati in considerare o optiune de 60Hz sau 50-60Hz.
 3. Viteza: Exista o viteza sau un interval de viteza setat la care aveti nevoie de motor pentru a functiona? Daca vitezele exacte sau reglabile sunt importante, poate fi necesar sa adaugati un control la motor.
 4. Cuplu: De cat cuplu de pornire va avea nevoie la aplicatia dumneavoastra? Gravitatea va fi un obstacol care trebuie luat in considerare? Cerinta de cuplu a motorului variaza de-a lungul perioadei de functionare a motorului? Care este cantitatea de cuplu din „scenariul cel mai rau caz” pe care ar necesita-o aplicatia dumneavoastra?
 5. Puterea: Cantitatea de energie pe care credeti ca o are aplicatia dumneavoastra este egala cu puterea pe care o foloseste de fapt? Cand furnizati specificatii, stiti daca utilizati puterea de rulare sau puterea maxima.
 6. Ciclul de functionare: Este important sa cunoasteti ciclul de functionare al motorului dumneavoastra Aplicatia dumneavoastra va functiona continuu (suficient de mult pentru ca motorul sa atinga temperatura maxima de functionare) sau in scurte perioade de timp pentru ca motorul sa se raceasca complet intre cicluri? Motoarele care functioneaza intermitent pot folosi adesea un motor mai mic decat aplicatiile cu aceeasi viteza si cuplu, dar care functioneaza continuu. Urmariti videoclipul nostru pentru mai multe despre importanta ciclurilor de functionare atunci cand selectati un motor.
 7. Ciclul de viata: de cat timp are nevoie o durata de viata a produsului dumneavoastra? Aplicatiile care ruleaza foarte intermitent pot rezolva adesea cu ciclul de viata mai scurt si cu cerinte mai mari de intretinere ale motoarelor DC si Universal. Aplicatiile care ruleaza continuu si care trebuie sa functioneze mii de ore fara a efectua intretinere pot necesita un motor de curent alternativ sau fara perii care are o durata de viata mult mai lunga.
 8. Protectia carcasei & Mediu: La ce fel de factori de mediu va fi motorul expus? Aveti nevoie de o protectie sporita impotriva apei sau prafului? Aplicatia are cerinte speciale – cum ar fi otelul inoxidabil in industria alimentara – sau are nevoie de masuri preventive luate impotriva materialelor corozive?
 9. Dimensiune cadru si configurare: Proconsil Grup ofera mai multe stiluri diferite de cutii de viteze. Exista spatiu limitat in cadrul aplicatiei care restrictioneaza ce optiuni motorii va stau la dispozitie? Arborele de iesire al motorului trebuie sa fie pozitionat intr-un mod specific pentru a functiona cu designul produsului – va functiona o cutie de viteze in linie sau aveti nevoie de o configuratie cu unghi drept?
 10. Temperaturi ambientale: Produsul dumneavoastra va functiona la temperaturi extrem de calde sau reci? Cunoasterea gamei climatice potentiale poate ajuta la stabilirea materialelor, cum ar fi lubrifierea cu ulei sau grasime, care sunt importante pentru constructia motorului.
 11. Altitudine: Motoarele vor functiona in locatii la cote mai mari? Altitudini mari (altitudini de 5.000 ft si mai mari) inseamna aer mai subtire, schimband performanta asteptata a motorului.
 12. Zgomot: Toate motoarele fac ceva zgomot datorita pieselor in miscare, dar pentru unele aplicatii care se afla in spatii publice sau in spitale, este important sa aveti un motor care functioneaza cat mai linistit posibil. Reducerea suplimentara a zgomotului poate fi realizata prin reconfigurarea angrenajelor sau reglarea materialelor.
 13. Sistem de ventilatie: Pentru aplicatiile care necesita o protectie mai mare la intrare, va fi disponibil tipul de sistem de ventilatie dorit sau de care aveti nevoie? Motoarele fara aerisire ofera mai multa protectie impotriva elementelor decat motoarele racite cu ventilator, dar, de asemenea, dureaza mult mai mult pentru ca motorul sa se raceasca dupa functionare.
 14. Dispozitiv de feedback: Trebuie sa intelegeti cum functioneaza motorul dumneavoastra? Codificatoarele si senzorii de efect hall colecteaza date de la motor si pot fi combinate cu un control pentru a permite reglarea turatiei si directiei motorului.
 15. Control: Proconsil Grup vinde pachete combinate de motor de curent alternativ si fara perii si controleaza pachete combinate. Aplicatia dumneavoastra gestioneaza articole fragile si necesita o pornire sau o oprire usoara sau doriti sa puteti regla viteza sau sa schimbati in mod regulat directia motorului? Aplicatia dumneavoastra ar putea rula pe mai mult de o tensiune? Comenzile motorului pot fi utilizate pentru a regla specificatiile unui motor, dar ofera, de asemenea, suprasarcina curenta si alte protectii de siguranta.
 16. Costuri de operare: Inainte de a investi intr-un motor pentru aplicatia dumneavoastra, comparati costurile de functionare asteptate ale fiecarui tip de motor pe baza eficientei motorului, a sperantei de viata, a intretinerii, a costurilor initiale etc.
 17. Eficienta: eficienta unui motor va varia in functie de multi factori. Factorii de eficienta sunt mai importanti pentru motoarele electrice mai mari de o putere, deoarece reprezinta majoritatea consumului de energie. De asemenea, motoarele fractionate de cai putere tind sa fie mai eficiente decat motoarele integrale datorita constructiei si designului lor.
 18. Intretinere: Inainte de a finaliza decizia motorului, asigurati-va ca este o alegere practica pentru aplicatie. Daca selectati un motor de curent continuu, va putea cineva sa il acceseze regulat pentru a inlocui periile si a efectua alte lucrari de intretinere?
 19. Incarcari/Loturi: aplicatia dumneavoastra se ocupa de o serie de sarcini sau este incarcarea consecventa? Vor fi schimbarile de sarcina treptate sau bruste? Daca aveti de-a face cu o gama de sarcini, asigurati-va ca furnizati mai multe puncte de incarcare atunci cand determinati specificatiile motorului.
 20. Back-drive: Proconsil Grup ofera motoare cu o gama larga de capacitati de back-drive. Este esential ca motorul din aplicatia dumneavoastra sa ramana intr-o pozitie blocata daca se intrerupe curentul? Trebuie sa puteti conduce cu usurinta un motor fara a utiliza puterea? Pentru sarcini cu masa mare, conducerea inapoi poate fi benefica, deoarece permite incarcaturii sa se opreasca si protejeaza cutia de viteze daca se pierde puterea. In functie de aplicatie, ar putea fi necesar sa adaugati o frana la unitatea de motor.

Pe linga cei 20 de factori de luat in considerare atunci cand cumparati un motor electric pot exista factori suplimentari.  Totul depinde de aplicatie sau de nevoile specifice ale motorului. Motoarele electrice care sunt integrate cu un reductor se numesc motoreductoare.

Proconsil Grup ofera consultanta gratuita pre si post vanzare astfel incat sa alegeti cea mai potrivita optiune pentru nevoile dumneavoastra.

Ne puteti contacta la numarul de telefon 0725 535 013  ori adresa de e-mail   office@motoreductoare.ro